Diagnostiek en behandeling18

De diagnose migraine wordt door je huisarts of neuroloog gesteld op basis van de klachten die je ervaart. Het bijhouden van een migrainedagboek kan je hierbij helpen. Een dagboek kan als hulpmiddel dienen ter ondersteuning van de diagnostiek. Registreer in het dagboek de datum van je migraineaanval, hoe lang het duurde, beschrijf de pijn en welke medicatie je eventueel gebruikt. Je kan hiervoor een papieren dagboek gebruiken van bijvoorbeeld de Belgium Headache Society (BHS) maar er zijn ook verschillende apps in Google Playstore of de App store te downloaden zoals bijvoorbeeld migrainemanager.

Er bestaan verschillende soorten medicatie voor migraine:

  • Medicatie voor een acute migraineaanval;
  • Medicatie om migraine te voorkomen, ook wel preventieve medicatie genoemd
Medicatie voor een acute migraineaanval

Medicatie voor een acute migraineaanval kunnen de klachten en symptomen van een migraineaanval verminderen.

Preventieve medicatie
Er zijn verschillende medicijnen die een migraineaanval kunnen voorkomen. Deze middelen worden vaak dagelijks ingenomen en zorgen ervoor dat een migraineaanval kan worden voorkomen. Als je twee of meer migraineaanvallen per maand hebt en je medicijnen voor een acute migraineaanval helpen onvoldoende, dan is het aan te raden om medicijnen te gebruiken die een aanval kunnen voorkomen.

De Europese Hoofdpijn Federatie heeft in 2007 richtlijnen ter preventie en behandeling van hoofdpijn opgesteld. Via onderstaande link is de richtlijn te downloaden:

https://ehf-org.org/ehf-guidelines/

Omgaan met migraine zonder medicatie

Behalve het gebruik van medicijnen zijn er ook alternatieve methoden of levensstijlaanpassingen die kunnen helpen tegen migraine.

Meer informatie over migraine en gezondheid en psyche.

Referenties